auto rijden

Je rijbewijs is in de pocket en nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk over een eigen wagen beschikken. Dit is wellicht niet reëel, omdat je voor het kopen van een auto een groot bedrag in een keer af moet staan. Toch kun je vrijwel snel een eigen auto hebben wanneer je besluit om een auto te leasen. Je hoeft dan niet meteen een groot bedrag af te staan, maar betaald maandelijks een vast bedrag. Lijkt jou dit nou wat? We geven hieronder een kort overzicht van enkele leaseconstructies waaruit je zou kunnen kiezen.

Zakelijk vs. Privé

Over het algemeen wordt er binnen de leaseconstructies onderscheid gemaakt tussen zakelijk en privé. Bij zakelijk leasen wordt bedoeld dat de auto op de naam van het bedrijf gehuurd wordt. Je ondertekent het leasecontract dus niet persoonlijk. Binnen het zakelijke leasen zijn er meerdere constructies waaruit je kunt kiezen. Voor de particulier is de keuze iets beperkter, omdat dit voor de leasemaatschappij een grotere risico groep is.

Private lease

Eén van de meest voorkomende leaseconstructies voor particulieren is private lease. Dit is bij sommige autogarages de enige optie waar je uit kan kiezen als particulier. Je huurt dan een auto voor een periode van 24 tot 60 maanden. Je zit voor deze periode ook echt aan de auto vast en je flexibiliteit wordt daarin dus een beetje beperkt. Je moet voor jezelf zeker weten dat dit de auto is die je wilt en het ook maandelijks kan betalen. Het contract opzeggen gaat namelijk niet zo makkelijk. Vaak dien je dan de resterende contractperiode af te kopen.

Full operational lease en financial lease

Deze twee leasevormen zijn zeer populair voor de zakelijke rijders. Bij een Full Operational Lease worden de kosten van de auto (s) door de leasemaatschappij overgenomen. Dit houdt in dat zowel administratieve zaken als financiële zaken door de leaseorganisatie geregeld worden. Hierdoor houdt je als ondernemer meer tijd over om daadwerkelijk werk te verrichten. Bovendien zijn de auto’s die het bedrijf in beheer heeft op deze manier niet drukkend op de balans. Erg voordelig dus. Financial lease kun je vergelijken met een huurkoopcontract. Je huurt de auto eerst voor een desbetreffende periode en hebt daarna de mogelijkheid om de auto over te kopen. Je wordt dan daadwerkelijk eigenaar van de auto. Dit is voor sommige particulieren ook beschikbaar. Er wordt dan echter vaak nog gerefereerd naar private lease. In het leasecontract moet dan duidelijk beschreven staan dat het een private lease is op basis van een financial lease. Let hier dus goed op.

Comments are disabled.