aanhanger

Aanhangwagens zijn er in allerlei soort en maten. Waarschijnlijk ben je op je theorie examen van de auto de aanhangers tegengekomen. Eenmaal het rijbewijs B behaald kun je met verscheidene aanhangwagens rijden, echter zijn hier wel regels aan verbonden. In sommige gevallen dien je een apart rijexamen te doen, zodat je een E-aantekening op je rijbewijs krijgt. We lichten hieronder kort alle informatie toe.

Verschillende soorten en maten

Tijdens je autotheorie ben je ze vast wel tegengekomen de verschillende soorten aanhangers, zo niet dan zetten we ze hier even op een rij. Zo zijn er aanhangwagens met en zonder een eigen remsysteem. Indien je van plant bent een aanhanger te huren is een aanhanger met een eigen remsysteem veiliger en beter voor je eigen auto. Daarnaast kan de aanhangwagen beschikken over een stevige huif. Dit zorgt ervoor dat de spullen die zich in de aanhanger bevinden in ieder geval droog blijven.

Het rijbewijs

Bij een aanhangwagen huren komt veel kijken. Het rijbewijs B geeft je de bevoegdheid om met de auto een aanhangwagen te besturen die maximaal een massa van 750 kg heeft. Dit is het gewicht van de aanhangwagen zelf en het laadvermogen samen genomen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met een rijbewijs B een aanhangwagen met een grotere massa te trekken. Hierbij geldt dat de auto en de aanhanger samen niet meer dan 3.500 kg mogen bedragen.

Een examen

Mocht je nou een aanhanger huren die boven de 750 kg tot 3.500 kg uitkomt dien je over een rijbewijs BE te beschikken. Mocht je het rijbewijs in Nederland voor 1984 behaald hebben, dan heb je dit rijbewijs automatisch verkregen. In andere gevallen moet er een afrijdexamen gedaan worden voor de E-aantekening op het rijbewijs. Dit praktijkexamen mag vanaf 18 jaar gedaan worden bij het CBR. De rijlessen en het examen kunnen op dezelfde dag plaatsvinden en je kunt dus snel over het rijbewijs BE beschikken. Hiervoor dien je wel in bezit te zijn van een geldig B rijbewijs en te beschikken over een gezondheidsverklaring van het CBR.

Met het behalen van dit rijbewijs kun je voor iedere klus een geschikte aanhanger vinden en kun je binnen een mum van tijd je spullen vervoeren.

Comments are disabled.