garage

Je gaat op maandag ochtend naar je werk en start de auto. Op dat moment zie je een lichtje branden op het dashboard, je hebt een nieuwe servicebeurt nodig. Niks is vervelender dan dit wanneer je net weg wilt rijden. Al helemaal wanneer je laatst nog een APK-keuring hebt laten uitvoeren. Echter kijken ze bij een APK-Keuring alleen naar de noodzakelijke punten.  Waarom is auto onderhoud dan zo belangrijk als de auto toch door de APK komt?

Een kleine en een grote beurt

Bij het auto onderhoud zijn er twee verschillende beurten. De kleine beurt, hierbij worden de belangrijke onderdelen van de auto gecontroleerd maar niet alle onderdelen. Zo worden de remmen, het oliepeil, de banden en vloeistoffen gecontroleerd en zo nodig aangepakt. Daarbij wordt ook vaak de motor olie en het oliefilter van de auto ververst en/of vervangen. Bij de grote beurt wordt de gehele auto nagekeken. Hierbij kan gedacht worden aan de airco, de remblokken, schokdempers, oliefilter, dynamo en het remvloeistof. Verder wordt bij deze beurt ook de motor uitgelezen om eventuele complicaties tegen te gaan. Het is dus erg belangrijk beide beurten te laten uitvoeren.

Wanneer moet je auto onderhoud laten uitvoeren?

Aan het uitvoeren van auto onderhoud zijn geen vast regels verbonden. Wel zijn er verschillenden richtlijnen vastgesteld. Wacht immers nooit totdat er verschillende lampjes gaan branden maar wees de eventuele gebreken voor. Voer daarom naar elke 15.000 kilometer die de auto heeft gereden een kleine onderhoudsbeurt uit en na elke 30.000 kilometer een grote beurt. Zo voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Verder is het goed om te kijken wat het verleden van de auto is. Heeft deze al veel problemen gehad of juist helemaal niet? Ook de leeftijd van de auto is van belang. Heb je een oudere auto dan zal deze vaker moeten worden gecontroleerd.

Elke keer dat je auto onderhoud heb laten uitvoeren, wordt dit vastgelegd in het instructieboekje. Tevens staat hierin voor welke datum de volgende beurt moeten worden voldaan. Bij de nieuwere auto’s gaat er een lampje branden wanneer er weer onderhoud moet worden verricht.

Comments are disabled.